Acupunctuur is de bekendste methode uit de Traditionele Klassieke Chinese Geneeskunde (TCCM), een duizenden jaren oude geneeswijze. Andere belangrijke methoden zijn Tuina (massage/ fysiotherapie), Voedingsleer en Kruidentherapie. Acupunctuur is de meest gebruikte complementaire geneeswijze ter wereld.

‘Acupunctuur werkt met ‘Qi’, de natuurlijke vitale energie van het lichaam’

Hoe werkt acupunctuur?

Het basisprincipe van acupunctuur bestaat uit het zetten van naaldjes waardoor het zelf- herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De naaldjes worden in acupunctuurpunten gezet.

Dat zijn ruimtes, groefjes of holtes tussen de verschillende weefsels: vaak tussen 2 spieren of in een ruimte onder of naast een gewricht. Vaak worden de naalden in de spieren of het bindweefsel gezet. Het bindweefsel kan worden gezien als een soort ‘interface’ waar verschillende systemen van het lichaam samen komen.

De naalden geven een prikkel aan het bindweefsel en daarmee ook aan de bloedvaten, zenuwen, spieren en lymfevaten die er omheen liggen. Daarmee ontstaat er een stroom, een beweging in het systeem. Het lichaam wordt aangezet tot het loslaten van spanning en blokkades, waardoor pijn en ongemak uiteindelijk verdwijnen.

Ik maak gebruik van heel dunne naaldjes van hoge kwaliteit. De meeste mensen ervaren alleen een klein prikje bij het inbrengen van de naald en daaropvolgend een gevoel van zwaarte, tintelingen of het gaan stromen van energie. Dat laatste kan door sommige mensen als onprettig worden ervaren. Ik probeer je daar zo goed mogelijk in te begeleiden door de naalden op de uitademing te zetten. Meestal helpt dat voldoende. Maar mocht je erg bang zijn voor naalden of dat loskomen van de energie heel vervelend vinden dan kan ik acupressuur toepassen. Daarmee worden dezelfde acupunctuurpunten gestimuleerd, maar in plaats van prikken oefen ik dan manueel druk uit.

Helpt acupunctuur overal tegen?

Met acupunctuur kun je natuurlijk geen gebroken been recht zetten en als je klachten hebt ga je meestal eerst naar de huisarts. Toch heeft die ook niet altijd een goede oplossing; de rugpijn blijft, hoofdpijn zeurt door, de vermoeidheid gaat niet echt over of ondanks allerlei preventieve maatregelen blijft de RSI je toch parten spelen.

Niet alle klachten zijn te verhelpen, maar vaak kunnen ze met acupunctuur wel zodanig bestreden worden dat het algemeen welbevinden duidelijk toeneemt. Bij ernstige ziekten zoals bijvoorbeeld M.S. of reuma kan de hoofdoorzaak niet worden overwonnen, maar symptomen als vermoeidheid en pijn kunnen verminderen. En met klachtenvermindering is vaak een heel stuk levenskwaliteit te herwinnen zoals telkens weer blijkt. Ziekten die niet met acupunctuur behandeld kunnen worden zijn anatomische afwijkingen, ernstige psychiatrische ziektebeelden en de meeste vormen van kanker.

Acupunctuur is op vele punten inzetbaar

  • Vermoeidheidsklachten
  • Spijsverteringsproblemen, PDS, darmproblemen
  • Pijnbestrijding; zowel bij chronische pijn als een recente blessure
  • Fibromyalgie
  • Lage weerstand, verkoudheden, hoesten, astma
  • rugklachten, hernia, ischias
  • Zwangerschapsklachten, misselijkheid, bekkenpijn
  • Voorbereiding op bevalling: het vergemakkelijken van de bevalling
  • Stuitligging of het op gang brengen van de bevalling
  • Hormonale problemen: menstruatieverstoringen, PMS, overgangsklachten
  • Fertiliteit/ondersteuning van een IUI of IVF traject
  • Verheldering van bewustzijn, zorgen voor een helder hoofd
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofpijn, migraine
  • Eczeem, acne, allergie
  • Werken aan emotionele en mentale klachten, beter omgaan met stress
  • Stoppen met roken/drinken/snoepen of andere verslavingen

De behandelingen zijn altijd op uw lijf geschreven en aan uw situatie aangepast.

Tarieven

80 ,00

Acupunctuur met intake

ca. 90 minuten 

65 ,00

Acupunctuur zonder intake

ca. 45 minuten

Gespecialiseerd

Acupunctuur Heeze is aangesloten bij de BATC,

Belangen Associatie Therapeut en Consumenten.

Hierdoor kan afhankelijk van uw verzekering, een consult Acupunctuur geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Of een consult door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, kunt u het beste zelf bij hen navragen. Wanneer op contact opneemt met u zorgverzekeraar, vermeldt dan dat het gaat om een natuurgeneeskundig consult door een therapeut aangesloten bij de BATC, en houdt daarbij de volgende gegevens bij de hand:

BATC beroeps registratie nummer: BR-02981

AGB zorgverlenerscode: 90-091574

AGB praktijkcode: 90-114669

Klacht en Tuchtrecht nr: KB 1901.2482