De psoas spier is een krachtige spier diep in je buik zit en lastig te bereiken is. Wanneer je gaat liggen en ongeveer 5 cm naar links of rechts vanaf je navel met je vingers in de buik drukt, kun je hem voelen. De psoas is de enige spier die onder en boven met elkaar verbind, het verbind je wervelkolom met je been. Het is een soepele, actieve spier.

De spier reageert op gevaar en op mentale spanningen door samen te trekken als reactie om ons in veiligheid te brengen en is dus erg gevoelig voor stress en trauma. De psoas is een oer boodschapper van ons centraal zenuwstelsel en geeft uitdrukking aan onderbuikgevoelens. De psoas spier wordt ook wel de spier van je ziel genoemd. Dus waarom weet bijna niemand van de psoas af en spreken artsen hier niet over?

Spanning op de psoas kan zorgen voor een extreme holle rug, lage rugpijnen, heupklachten en een vorm van stijfheid in de bovenrug. Als de psoas aan één kant meer samengetrokken is kan dat leiden tot het verkorten van het been aan die zijde. Een verkorte psoas spier bemoeilijkt ook de ademhaling en beïnvloed door verdrukking het spijsverteringssysteem en de voortplantingsorganen.

Door de nauwe samenwerking met ons zenuwstelsel kan een gespannen psoas tevens invloed hebben op ons psychische en emotionele welzijn. Denk daarbij aan depressie, burnout en angststoornissen.

Beweging is ook nodig wanneer zich een onverwachte situatie opdoet, zodat je kunt vluchten of vechten. Daarom zit de schrik van een trauma of stress dus vaak in de psoas opgeslagen. De psoas is de spier die als eerste reageert om een fysieke reactie bij je tot stand te brengen.

Bij stress, onprettige gedachtes en schrik span je de psoas aan. Je kunt hier niets aan doen, het is een natuurlijk respons op stress. Wel kun je veranderen hoe je ermee omgaat en of je ruimte geeft aan de schrik en stress. Wanneer je dus de bron van je spanningen wilt aanpakken is een psoas massage meer dan op zijn plaats. Tijdens de psoas massage kun je bepaalde bewegingen die je niet kon afmaken, wel afmaken. Dat betekent dat je weer ruimte geeft aan zowel de spier als je hele welbevinden.

Deze kernspier die zeer gevoelig is voor stress en spanning en zich in de basis van ons lichaam bevindt, is bij vele klachten in te zetten. Een voorbeeld hiervan is:

  • Rug en bekken klachten
  • Heup en been klachten
  • Buik en orgaan klachten
  • Stress gerelateerde klachten
  • Trauma verwerking
  • Gevoel van uit balans zijn, uit evenwicht of uit verbinding zijn
  • Etc.

De psoas is middels massage alleen indirect te beïnvloeden door de omliggende spieren en bewustwording (zelfreflectie). Een ontspannen en vitalere (warme) psoas kan zorgen voor bewustwording (zelfreflectie) en het steviger staan in het leven.

Wanneer de psoas leert ontspannen tijdens massage of stretching verwarmt hij de nieren en omliggende organen zodat vastgezetten emoties los kunnen komen voor verwijdering. Het doel is niet het verwijderen van de emotie maar het bewust worden van de eigen energie en blokkades voor persoonlijke groei en heling.

Naast massage zijn de ademhaling en stretching door yoga een grote hulpbron om de bewustwording te bevorderen.

De psoas geeft belangrijke berichten door van je centraal zenuwstelsel en is daarom een emotionele spier die de gevoelens reflecteert die je diep in je onderbuik voelt, die ook wel je intuïtie worden genoemd.

Bijnieren en je immuunsysteem

Als je misbruik maakt van je psoas, dan raakt je levenskracht uitgeput en belast je je bijnieren te veel. In de plexus, wat in traditionele Chinese geneeskunde ook wel je ‘wilskracht’ wordt genoemd, zitten je bijnieren en je immuunsysteem. Je bijnieren zijn gelegen boven je nieren en worden geassocieerd met je levenskracht. Als je plexus samengetrokken is (en je psoas dus ook) zijn niet alleen je spieren gespannen, maar dan wordt ook je energiestroom onderbroken en je biologische klok aangetast.

Je nieren en bijnieren drijven letterlijk (elk aan één kant) boven je sappige psoas, maar na verloop van tijd zal je psoas niet meer zo soepel zijn als je er misbruik van maakt en hij kan dan zelfs opdrogen. Een ‘gespannen psoas’ is juist vaak een droge psoas. Een ‘zwakke psoas’ is vaak een uitgeputte psoas. De toestand van je psoas heeft ook effect op je nieren. Uitgeputte nieren en bijnieren is een veelvoorkomende medische conditie die niet alleen je gezondheid aantast, maar uiteindelijk ook je creativiteit.

Tarieven

70 ,00

ca. 60 minuten